(Insecten)Voedselbos Steegland.
Inleiding.
Onze imkersvereniging bestaat dit jaar 75 jaar. Al jaren pacht onze vereniging een akker aan de Steeglandseweg (tegenover de openbare begraafplaats) van de Agrarische Stichting Blaricum (ASB). Enkele jaren geleden werd de akker ingericht als bloemrijk grasland, met een rijke vegetatie voor insecten, vogels en andere kleine dieren.
Omdat er echter sprake is van steeds verdergaande vergrassing willen wij de akker in dit jubileumjaar meer toekomstbestendig maken. In november 2023 zijn we begonnen om deze akker om te vormen in een (insecten)voedselbos.
Ook vrijwilliger worden? Meld je dan hier aan.
Wat is een voedselbos?
Een voedselbos werkt als een natuurlijk bos maar is dat feitelijk niet. Het is een soort plantage die is aangelegd voor de productie van voedsel. Bij de aanleg van een voedselbos wordt niet meer met eenjarige planten gewerkt maar worden meerjarige planten en bomen verbouwd. Zo is het in een voedselbos niet meer nodig om te bemesten, te ploegen en ieder jaar opnieuw in te zaaien, maar wordt er slim gebruik gemaakt van de ecologische principes van een bos. Het systeem houdt zichzelf in stand en levert een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteit. De bodem kan herstellen en er is meer ruimte voor dieren zoals insecten, vlinders, amfibieën, kleine zoogdieren, vogels, etc..
Doel van het insectenvoedselbos.
Het doel van het voedselbos is het verbeteren van de voedseldiversiteit en het vergroten van het voedselaanbod voor honingbijen (Bijenschans Steegland ligt daarnaast), wilde bijen, vlinders en andere bestuivende insecten. Door het gebruik van onder andere inheemse planten zal er een grote bijdrage aan de biodiversiteit geleverd worden. Wilde bijen en vlinders zijn vaak aangewezen op slechts een paar specifieke planten (waardplanten) maar deze raken door de opkomst van uitheemse planten steeds meer in de verdrukking. Ook is, bij de beplanting, gelet op de bloeiboog, zodat van januari tot december voor de insecten iets te halen is.
Voedsel voor de betrokken leden en vrijwilligers.
Verder zou het voedselbos ook gebruikt kunnen worden als voedselbron, namelijk om noten, fruit en bessen te oogsten. Deze beide doeleinden gaan in de meeste gevallen hand in hand. Bijna alle voedselproducerende planten in een voedselbos zijn ook drachtplanten, d.w.z. zij leveren ook nectar en stuifmeel voor bloemzoekende insecten,.
Als het voedselbos goed geïnstalleerd is zou het ook toegankelijk kunnen zijn voor scholen als demonstratie project voor voedselbossen in het kader van projecten voor het bevorderen van de biodiversiteit.
Sociale Activiteit.
Door het betrekken van vrijwilligers bij de aanleg, onderhoud en het oogsten van het voedselbos ontstaan nieuwe activiteiten die de saamhorigheid van Blaricummers verhoogt (sociale cohesie).
Plantdagen.
Het planten van het Insectenvoedselbos Steegland begon op 11 november met het plaatsen van de omheining en het planten van de heg rondom het terrein. Op 18 november werden de eerste bomen en struiken geplant. Op 9 december 2023 was de laatste plantdag.
Het planten is nu succesvol afgerond, met dank aan de gewaarde inzet van vele imkers en vrijwilligers. Op 17 april 2024 heeft burgemeester Barbara de Reijke het informatiebord onthuld.
Hoe werkt een voedselbos?
In een voedselbos groeien bomen, struiken en kruiden bij elkaar en profiteren zo van elkaar. In een voedselbos is er een hoge diversiteit aan meerjarige en houtige soorten. Door meerdere lagen op een perceel te verbouwen ontstaat een bijzonder evenwicht
Een voedselbossen bestaat uit 7 lagen van verschillende hoogte, daarom kunnen vele verschillende planten in samenhang worden geteeld.
1. Kroon laag (climax bomen) bestaande uit originele en aangeplante grote bomen;
2. Lage bomen, bestaande uit kleinere bomen laag of halfstam;
3. Struiklaag van fruiten bessenstruiken;
4. Kruid laag van meerjarige groente en kruiden;
5. Ondergrondse of wortel laag van planten die wortels of knollen produceren;
6. Bodembedekkers, laag van planten die zich horizontaal verspreiden;
7. Klimmers, een verticale laag van klimmende planten.
Sponsoring en vrijwilligers.
Om dit project te realiseren en te onderhouden hebben wij ondersteuning nodig van sponsors en vrijwilligers. Meerdere sponsors steunen ons project en in het bijzonder dankzij twee hoofdsponsors konden wij de aanleg van het voedselbos reeds realiseren. Hiervoor zijn wij veel dank verschuldigd aan:
en vastgoedonderneming Newomij
Ook U kunt helpen als vrijwilliger of als sponsor, want in de toekomst is natuurlijk onderhoud nodig. Wilt u dit project ook ondersteunen, neem dan contact op met onze penningmeester, email:
U kunt ook nu al een donatie overmaken op bankrekening NL62RABO01191.82.548 t.n.v. Bijenfonds Blaricum e.o. onder vermelding "voedselbos" of met behulp van deze QR-code:
Het ontwerp van het Insectenvoedselbos Steegland werd door het Voedselbos-ontwerpbureau Plantschap van Evelyn Derksen uitgevoerd. De werkzaamheden werden verricht door Wide van der Kooij.
Zie voor meer details van het Beplantingsplan.