HONING.

Wat is honing?

Honing is voor 100 procent een natuurproduct. De bijen verzamelen nectar van bloemen. In de bijenkast gekomen onttrekken ze vocht aan de nectar, ze dikken die in en voegen er verschillende stoffen, zoals mineralen, aminozuren, koper, calcium, fosforzuur, kiezelzuur en vele andere sporenelementen aan toe. De imker haalt de door de bijen verzegelde raten uit de kasten en slingert de honing daar uit. Deze honing wordt gezeefd en in potten gedaan. Honing is daarmee een kwalitatief hoogwaardig natuurproduct en wordt door mensen al duizenden jaren als voedingsmiddel gebruikt. 

Honing

Soorten honing. De kleur en de smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar. Bijen zijn “bloemvast”, dit wil zeggen dat ze, zelfs over meerdere vluchten, dezelfde bloemsoort blijven bezoeken totdat deze is uitgebloeid en geen nectar en/of stuifmeel meer oplevert. Daarom kennen we verschillende soorten honing met een eigen geur, kleur en smaak, zoals bijvoorbeeld wilgen-, koolzaad-, linde-, accacia-, of heidehoning.

Als de nectar afkomstig is van meerdere bloemsoorten dan noemen we de honing bloemenhoning of voorjaars- of zomerhoning. Via het aandeel van de verschillende soorten pollen in de honing kan men de oorsprong van de nectar die voor het bereiden van de honing gebruikt is vaststellen. Een specifieke honingsoort mag pas als zodanig worden vermeld op het etiket als er meer dan een bepaald minimum aan pollen van de betreffende bloesem aanwezig is. 

Kenmerken en samenstelling van honing
Gemiddeld bevat honing 38% fructose, 31% glucose, 10% andere suikers (waaronder maltose en sacharose) en 17% water. Hiernaast bevat honing nog 4% begeleidende waardevolle stoffen zoals enzymen, vitaminen, zuren, hormonen, bacterieremmers, waterstofperoxide, stuifmeelkorrels en mineralen zoals fosfor, mangaan, ijzer en koper. Honing heeft een gemiddelde dichtheid van 1,36 g/ml.

Kristalliseren
Elke honingsoort zal op den duur gaan kristalliseren. De mate van kristallisatie is mede van invloed op de smaaksensatie.

Honing

De snelheid waarmee de honing kristalliseert is met name afhankelijk van de hoeveelheid glucose (druivensuiker) in de honing. Deze is voor alle honingsoorten anders. Koolzaadhoning bevat veel druivensuiker en wordt dus snel vast. Acaciahoning bevat veel fructose en blijft lang vloeibaar, heidehoning blijft jarenlang geleiachtig. Ook kristalliseert de ene honingsoort (bijvoorbeeld lindehoning) in grove en de andere (fruit- en wilgenhoning) in fijne kristallen.

Hoewel gekristalliseerde honing prima eetbaar is, kunt u deze degewenst gemakkelijk weer vloeibaar maken door de pot "au bain-marie" tot maximaal 40 graden te verwarmen. Doe dit nooit in de magnetron want dan oververhit u de honing. Als honing boven de 40-45 °C verwarmd wordt, dan worden de voor honing zo kenmerkende enzymen vernietigd en daarmee vele van de aan haar toegeschreven kwaliteiten.

Honing kun je het beste op een koele en donkere plek bewaren. Pure honing bederft nauwelijks, maar de smaak kan wel veranderen.

Baby's
Baby's onder een ( 1) jaar kunnen uit voorzorg het beste nog geen honing eten. Het maag- en darmstelsel van zuigelingen tot 12 maanden is nog niet volledig ontwikkeld en daardoor nog instabiel. Het kan niet uitgesloten worden dat er sporen van de bacterie Clostridium botulinum, die overal voorkomt, ook in honing aanwezig zijn. In een enkel geval zouden deze sporen zuigelingenbotulisme kunnen veroorzaken.

EEN TUIN VOL MOOIS !

blauwe druifje

Bij-vriendelijke bloemen maken van uw tuin een feest!

Kijk hier.

INSECTENVOEDSELBOS!

Bloemrijk grasland1

 
 
 Een voedselbos op onze akker aan de
Steeglandseweg.

DE BIJ EN WIJ.

Biodiversiteit 1Help de Bijen!