De Imker
De honingbij heeft in de geschiedenis van de mensheid altijd een dominante rol gespeeld. Aanvankelijk als leverancier van zoetstof en energiebron voor de pre-historische mens, in de moderne geschiedenis als bestuiver van vele cultuurgewassen. Van honingjagers tot moderne imkers.....

Cueva arana2

Honing is voor de mens altijd een felbegeerde zoetstof geweest.

Aanvankelijk waren er geen imkers, maar honingjagers. Zij zochten wilde bijenvolken en beroofden die van de honing. Meestal overleefde het volk dat niet.

In onderaardse grotten, zoals die voorkomen in zuidelijk Europa, zijn tekeningen gevonden van gebeurtenissen en dieren die voor mensen van grote betekenis moeten zijn geweest. Bij deze tekeningen is er één van een cromagnon-vrouw die, hangend aan een liaan, bezig is honing uit een bijennest te halen. De tekening moet circa 25.000 jaar geleden zijn gemaakt.

De afbeelding hiernaast, van een honingjager, is gevonden in een grot bij Valencia (Spanje) en is naar schatting 6000 jaar oud.

Lees hier meer over de eerste imkers en de imkerij in Blaricum en omgeving door de eeuwen heen en over de moderne imker.  

EEN TUIN VOL MOOIS !

blauwe druifje

Bij-vriendelijke bloemen maken van uw tuin een feest!

Kijk hier.

INSECTENVOEDSELBOS!

Bloemrijk grasland1

 
 
 Een voedselbos op onze akker aan de
Steeglandseweg.

DE BIJ EN WIJ.

Biodiversiteit 1Help de Bijen!